Bitches be crazy!

hitler

Trebuie să iubești presa scrisă online din România în preajma Bacului. In loc de mesaje moralizatoare pentru viitorii boboci de facultate, mesaje incurajatoare, ca BAC-ul nu o să-i mănânce, ci o să-i facă neproști, in ce se lansează un mare trust de presă din România? În topuri, frate, în topuri ale celor mai inutile facultăți.

Now I know I caught your attention, viitor bobocel! Ia uită-te aici. Lasă-te în mrejele lui și el o să-ți spele creierul.

Muhahaha!

Dacă ești prost.

Dar nu ești, bobocel, știu că nu ești, așa că te invit să asculți și varianta mea umilă.

Bună. Sunt M, am 19 ani și sunt studentă la Facultatea de Litere. Se face că facultatea mea se regăsește în acel fantastic top și bineînteles că orgoliul meu de literat se simte lezat. Și pe principiul că tot țiganul își laudă calul , cum adică, facultatea mea, INUTILĂ?! Evident că nu pot să tac.

Nu o să laud facultatea asta, pentru că aici nu facem ground-breaking discoveries, nu proiectăm poduri și nici nu găsim leacuri pentru cancer.  Da, poate literatura nu o fi cel mai specializat domeniu dintre toate și poate nu are finalitatea practică pe care ne-am dori să o aibă ceva ce vrem să facem în viitor. Poate suntem creativi, nonconformiști și visători în spatele unei cărți și da, suntem puțin (mai mult) filozofi. Poate că, spre deosebire de Business sau Drept, la noi băieții sunt orice mai puțin metrosexuali(aici ai șanse maxime să dai peste nerds, freaks si vikingi). Da, dar asta nu ne face inutili. Asta ne bagă în aceeiași baltă cu restul studențimii, indiferent de unde ar fi ea.

Îmi spune mie realitatea.net că numai inginerii, doctorii, farmaciștii și IT-iști se caută? Aaaa, da? Ia să analizăm puțin cum e treaba cu specializările astea bestiale, bombastice. Doamne, dar cum ați uita de Drept, Business și FSEGA?! Ce jignire!

Bun. Încep cu inginerii, că ei sunt feblețea mea și fantezia fetelor de la Litere, în general . Ce mai, dacă prinzi un inginer de picior, să nu-i mai dai drumul, că el e ieșirea din falimentul existențial. Din ZERO, mă înțelegeți voi. Fantezia la orice mamă de fecior e să-și vadă copilul injiner, că altfel stai așa, altfel te lauzi la rude că fiul tău e injiner. Mai contează că fiul tău o venit de pe filiera umanistă, unde matematica nu prea sălășluiește? Mai contează că trăiește în Poli parazitar, cu sfântul cinci și Doamne ajută, asta dacă supraviețuiește un an, hai doi și nu se lasă până trece de cinci? Sunt genul ăla de oameni care se dau mari deștepți că au trecut prin Poli, dar nu știu articula două vorbe dacă-i întrebi iute care-i aria la pătrat? Genul ăla care se uită de sus când îi spui că ești la litere, gen el e atât de important și de dăștept. Uite-te la el, sclipțăște! El pe teren drept o să-mi construiască casa în pantă. Cum să nu-i iubești?

Doctorii? Îi admir. Pe bune, îi admir. Să-ți sacrifici 12 ani din viață(minim) pentru un job e ceva ce nu mulți fac și ceva ce acum sigur nu mulți fac…din pasiune. Auzeam o dată pe doi de la Medicină, numărând deja fișicurile cu bani…din anul întâi. Pe bune, o să ajungem să privim pe doctor ca pe măcelar. Ca și cum ai băga banii într-un aparat, ei te taie din automatism și fără nici un fel de empatie și toată lumea e fericită și duc o viață împăcată cu sine, pe la 35-40 de ani așa. Frumos, nu? Plin de purpose, sa pui banul mai presus de oameni. Și îmi spune cineva că dacă ești doctor ești un tip special de om? Aaa, da?

Ooo, dar aici n-o să mă leg numai de băieți, să nu fiu eu părtinitoare. Ce e mai frumos pe scările de la Medicină, dacă nu blondele(not necessarily) cu picioare de păianjen, pe toace de 25, îmbrăcate ca vitrinele dă pă centru care stau picior peste picior pe bancă și își pudăresc năsucul în văzul arabilor ce feisbucesc pe Iphone 5 si S3-uri? Puține lucruri. Sigur pentru formulele chimice au venit acolo. Sigur pentru a găsi leacul pentru cancer.

Aceeiași situație și la profilele economice, unde vin tutele să se facă business-women, că e fashăn. E fashăn,fată, să mergi cu Vuitton-ul pe braț, să apeși pe telecomanda lui Mini-Cooper-ul din parcare și să te considere bărbații mari și tari din domeniu o egală de-a lor. Cum? Eu stau numai pe chestii plate la facultate? Cum, nu merg pe tocuri? Cum, eu nu merg in Bamboo?! Lasă că îți umplu ele cluburile, fac ele party-urile și eu mor de ciudă acasă citind la teoria literaturii. Ce știți voi, măi, ce știți voi?! Și băieții de la Business, tot pe principiul ăăă ăăă funcționează, dar hei, peste 10 ani, ei or să fie frumoși, inteligenți și heterosexuali și or să conducă marile burse ale lumii….spre declin. Hai, literatelor, săriți pe ei până nu vă fură vreun păianjen cu extensii prada!

Ooo…și Dreptul. Ion vrea să fie harvocat, măi. E băiatul de la țară, din familie modestă, vrea să-și facă un viitor…și nu orice fel de viitor.Vrea să conducă Merțanul și să facă obscene amounts of money, făcând nimic, dacă poate. E genul ăla care folosește per se , de jure și de facto de când l-o făcut mămicuța lui, de pe când dădea la sapă pe ogor. Toți, dar toți, trăiesc în minte cu fantezia lui Harvey din Suits. Asta dacă au internet și știu folosi calculatorul. Toți se văd cu biroul lucios și cu mulți bani în portofel. La fel ca cei de la Medicină de acum, ce contează omul, cât contează să vină banul? Se poartă să fii jigodie, să fii ruthless, că e o lume nebună și nu vrei să-ți fure cabinetul de avocatură de la capătul străzii cașcavalul. Nici cel de dinaintea ta, de pe aceeiași parte de stradă, sau de peste drum. Nu am văzut până acum dreptaci să nu fie grandoman. Ăăă, eu știu argumenta foarte puternic, știu face raționamente foaaarte complexe. Ahaaam, de-aia probabil lucrezi la Kaufland. Sigur pentru că ai rupt Codul Civil.

Informatică și Cibernetică? Iooi, și te vazi lucrând la Microsoft de cum ieși de pe băncile facultății, așa-i? I thought so. E drept, lumea se tehnologizează, dar cum spune o zicală care-mi place mie, se fac programe mai deștepte pentru oameni mai dobitoci. Și ei sunt acolo, ei sunt creatorii viitorului. Ei, acolo, tot la Poli cazați, ei vor decodifica viitorul și din tastele lor vor da naștere celor mai frumoase simfonii. Fără să iasă din casă, desigur. Afară lumea e rea, e crudă, ce să facă ei acolo? Calculatorul le oferă totul, de la pâine la porn. Îți mai trebuie ceva să fii fericit? Trei sferturi din ei îți vor spune că nu. Dacă l-ai prins pe vreunul în lumea reală, desigur. Cu ei o să am milă, pentru că n-am prea văzut computer freak care să nu iubească ceea ce face. Da, dar fail-uri sunt destule și oricât s-ar spune, un om tot nu va putea fi înlocuit prea curând, cu toate codurile și roboții lor. Oh, did I crush your dreams right now? Sorry, am eu ceva cu teoriile conspirației în general.

Și nu în ultimul rând…limbile străine. Astea se caută, măi, astea. Dar șșșșt, la Litere nu se învață limbi străine. Se învață doar la Le Me A, măi, doar acolo.  The Literate Dream. Dacă ajungi acolo, o să ajungi TRADUCĂTOR. Indiscutabil. Ce contează că abia articulezi două vorbe în franceză și articolul hotărât la engleză și folosirea lui sunt pentru tine încă o enigmă. Tu o să traduci, o să interpretezi, eu să mă duc să mănânc ceapa mea de profesoară, că nu o să am niciodată calibrul tău. Tu o să fii viitorul, tu, care citești texte de o pagină pe două coloane și te întorci acasă epuizată. Tu, care înveți morfologie, jucând Candy Crush pe facebook. Tu, care trei sferturi din semestru te uiti la seriale, apoi te consideri incredibil de solicitată de profilul tău. Mă lași? Cu toată pretenția ta de literată, limba română, adică limba ta nativă, rămâne o enigmă. Așa se învață limba, frate, pe lângă limbă! Repede, repede, să facem toate, să dăm examene multe și să creăm iluzia că avem un scop în viață, noi și încă câteva sute de absolvenți de la facultățile ce s-au lăsat infestate de acest microb.  Noi nu citim, cărțile te fac neprost. E dăunător, e greu, e consumator de timp. Inutil. Noi o să traducem și vocabularul…vocabularul o să se asimileze într-o noapte, în vis, înainte de absolvire. Asta e, trebuie să dăm lumii ce vrea, scopul scuză mijloacele.

Și da, în esență, sunt studentă la Litere, învăț a doua și a treia limbă de circulație internațională (nu mi-am pus mintea cu mandarina) și o să mor de foame, sunt inutilă . Uitați, uitați, ăștia sunt viitorul, ăștia sunt baza. Vă uitați la nici mai mult, nici mai puțin decât cei pe care-i ridicați în slăvi. Ei sunt grozavi, ei se caută. Se caută, ce-i drept, e trist. Dă-l în pana mea pe Aristotel, pe Shakespeare, pe Balzac, pe Tolstoi. La ce ne trebuie? Noi să avem roboței de-ăștia care colecționează diplomele cum colecționează revistele cu femei dezbrăcate. Experții. Să o dăm naibii cultură, dacă curg banii la lăutari. Să moară capra dușmanului de ciudă. Noi să fim șmecheri, noi să fim baștani. Să se vadă pe facebook valoarea.

Bun venit în România. Dacă mai ieși de aici, ai face bine să ieși cu o morală.

Sursa imagine

Anunțuri

7 gânduri despre “Bitches be crazy!

 1. În România indiferent ce facultate alegi locurile de muncă sunt puține și prost plătite. Eu unul am terminat Zootehnia și mi-a dat diplomă de inginer dar sincer până acum nu mi-a folosit. Oricât aș fi vrut să lucrez în domeniu mă simțeam jignit de ofertele lor. Să muncești 16 ore pe zi pentru 800 de lei nu e o opțiune. Așa că mai bine fac altceva fără legătură.

  România nu pune preț pe tinerii absolvenți oricum. Doar câțiva au parte de joburi bune după ce termină.

  • Pe mine m-a enervat ca nu le-a bagat pe toate in aceleasi oala si se baga si ei cu stiinta lor de carte redusa sa scrie articole de-astea aiurea si inainte de Bac. Macar de le-ar face bazandu-se pe fapte concrete, pe statistici, studii etc. Iti dai seama ca dupa ce treci printr-o facultate grea nu-ti mai arde sa lucrezi pe 800 de lei. Dar nici sa pui etichete pe oameni nu-i frumos.

 2. Te iubesc pentru postul ăsta!! 🙂
  Nu mai vreau să adaug nimic, să nu stric.
  Te salută încă o fată de la litere, fără un injiner lângă ea să o susțină financiar, dar cu un suflet fericit, pentru că studiază ce-i place mai mult!

  • Huzzzzah! :> Hello 😀 Eh, nici eu n-am injiner langa mine, dar nu imi doresc un finantator, imi doresc un partener. Stiu sentimentul. Si la mine e acelasi sentiment, am ales facultatea din instinct si nu regret nici o clipa c-am facut-o, desi trebuie sa ma lupt cu morfologii, incompetenti si un munte de idei preconcepute. Life is good. Life is nice.
   Ma bucur ca ti-a placut!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s